2016. január 8., péntek

Az 'en suite' fürdő, a nedves szoba és a márvány I.rész

I.rész - Az elvetett változat

Amikor beszélgetni kezdtünk a lakás megvásárlásáról, bevallom lelkiismeret furdalásom támadt, hogy akkora lenne a hálószobánk, amekkora területen komplett családok élnek. Aztán ahogy elkezdtem funkciót rendelni a terekhez, egyértelmű lett hogy a nagyvonalú alapterületen kénytelen leszek a szülői fürdő + gardrób kérdést is megoldani, ezzel sikerült gyorsan megnyugtatni magam.

Szó sem lehetett róla, hogy a teret falakkal szabdaljam, így kénytelen voltam a hálóban fürdő, 'fenszibb' nevén: en suite fürdőszoba kérdéskörén merengeni. Ha azzal kezdem, hogy ügyfeleimet épp nemrég próbáltam lebeszélni róla, talán jól érzékelteti, hogy nem ez lett volna az első gondolatom saját projektünkben sem. Általában hajlamos lennék előtérbe helyezni a látványt a praktikum rovására, de aki már találkozott a nedvesség nem kívánt következményeivel, vagy ha legalább annyira eltér egymástól a felhasználók bioritmusa mint a miénk, biztos meggondolja még egyszer. A kádfeltöltő túlfolyók és -fejtámlák világában, figyelembe véve a légköbmétert és a sok nyílászárót nem is esnék kétségbe annyira ha csak a fürdőkádról lenne szó, de magam zuhany-párti vagyok. Még erre is meg lenne persze a gépészeti megoldás ha idejében átgondolja az ember, de végül sokkal inkább vetettem el ezt a verziót a hajnalban előszeretettel fürdőző családfő ezen szokását felidézve. Ő viszont azt közölte, hogy lehetőleg inkább nem fürdik az ablakban, így ez a kérdés eldőlt.

Döntés előkészítés gyanánt összedobtam egy 3D móricka-vázlatot - színek, felületek, dekorációk még nem keresendők.
(A jelenlegi fázisban egyébiránt egy régi kézi villamosterv alaprajzból kell a további tervezéshez használható formátumot kreálnom, illetve ha elnagyoltan is, de ki kell találni a berendezést, hogy a birtokba adásig el tudjanak készülni a villamos- és gépésztervek.)

A pengefal intézménye, mint funkcióváltó nem volt kérdés, sok fantázia van benne a felületét illetően, de ott még nem tartunk. Ebben a verzióban nyitott gardróbot gondoltam mögé, régi vágyam lett volna hogy ne kelljen szekrényajtókkal küzdeni öltözködés közben.






-------------------------------------------------------------------

Íme néhány olyan fotó, ami önmagában meggyőzött volna hogy a fürdőszoba nyitott (vagy részben nyitott) térben legyen.







-------------------------------------------------------------------

Amiért még kapaszkodtam ebbe a verzióba egy darabig: a burkolatváltás izgalmas kérdésköre volt. Szívesen boncolgattam volna, így viszont megosztom az ennek kapcsán gyűjtött inspirációkat, hátha másnak is jól jön.

Huszárvágással: 



Réz burkolatváltó: 



Meleg burkolat integrálása a hidegburkolatba:



Piedesztálra helyezve: 





Burkolatformához igazítva a másikat: 

 




.. vagy 'szőnyeget' képezve a hidegburkolatból



A folytatásban: "a nedves szoba, az vajon mi?", "márvány - igaz vagy hamis", és jön a véglegesnek tűnő megoldás.


Források: Architectural Digest, Elle Decor, Elle Decoration, 1stdibs, Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése