2011. november 29., kedd

Külsőségek és belsőségek - 2.rész

... a "közösségi szint" burkolatainak kiválasztásakor megengedtünk magunknak némi rugalmasságot a minőség és időtállóság javára, azért az eltökélt költségtakarékosság jegyében ez esetben is alapos piackutatás történt, mivel megmagyarázhatatlanul nagy a szórás az árakban, és ezt nem mindig indokolja a matériák kvalitása. Alapelv volt még, hogy lehetőleg hazai terméket válasszunk.


Az előtérbe tervezett fekete-szürke antik hatású kőburkolat esetében sajnos máris megdőlt a hazai források elmélete. Nem értem, miért nem gyártanak ilyesmit az itteni bazaltból, hiszen éppen ilyen csodaszép felületet adna. Így ide elfogadható áron a tető fedésére is rímelő portugál pala lapot találtunk. Az előteret meghatatározza még a feketére lakkozott bejárati ajtó, a szürke beltéri ajtók és mdf lábazat, a téglakályha bontott-tégla felülete, és a lépcsőkön használt szizál padlószőnyeg borítás. Ide kerülnének a moziszékek is, és a plakátok közül is biztosan ezt a teret színesíti majd az egyik.
Kisebb vita kerekedett a lépcsőforduló fura fülkéjének megtartása körül, ami valóban csak akkor hatásos, ha valami különösen találó tárgy kerül bele dekoráció gyanánt...


...talán idepróbálom a didgeridoonkat, amúgy pedig örömmel fogadunk tippeket.... különben befalazódik. 


A nappali-konyha-étkező negyvenpár négyzetmétere az Edelholz füstölt-strukturált tömör tölgyfa padlóját kapja, ami már feltétlenül megegyezik a hazai termékek iránti hűség elvével. Meglepően elérhető az ára és történetesen az egyik legszebb tömörfa padló a piacon fellelhetők között - szerintem. 
Ide kerülnek a bontott gipsz épületdíszek polcnak, megjelenik a grafit-fekete franciaablakok karakterisztikája, valamint a téglakályha, megfelelően megvilágítva. 
A bútorokkal még hadilábon állok. Zita talált nekem egy amúgy kellemesen kortalan megjelenésű 70es évekbeli kanapét, amelyik beillik majd az "olvasó beugróba", ez kap majd egy jellegzetesebb kárpitot. A fő társalgórész ülőbútorai viszont még nem tudom hogy állnak össze. Gondoltam a teljesen semleges formájú Ikea családra, vagy különböző stílusú régi-új kanapé-fotelekre, azonos kárpittal összehangolva, de még nem találtam rá egy meghatározó darabra. 
Szívem szerint nem raknék ide tárolóbútort, de egy öt tagú család esetében, amelynek minden tagja együtt szeret "lógni" a nappaliban, ez teljességgel megoldhatatlan, így ez is igényel még némi átgondolást. 
Szintén sokat kutattam a megfelelő oszlopok után a nappali és étkező elválasztására. Igazán szerettem volna egy ütős, eredeti bontott-antik darabot, de idővel egyre valószerűtlenebbnek tűnik, hogy megtalálom azt, ami méretben, stílusban is idepasszol, és más tekintetben is elérhető. Van egy helyben fellelt opció, a jelenlegi tulajdonosa vagy felmenői által talán épp valamely Festetics-ingatlanból, önkéntes jelleggel kibontott vas kandelláber, és azt sem mondom, hogy végképp elvetettük, de ha forráskritikát is gyakorolunk (és nem a Festeticsekre gondoltam), nos, még meglátjuk... valahogy amúgy sem passzol. 


Egyelőre a saját válogatásomban megjelenített indiai minta alapján készülő "mű" (értsd gipsz vagy fa) megoldás a valószínű, de megnézzük az ajánlatokat, mintákat. 


A konyhábútor az alsó szint fürdőburkolatához hasonlóan régi bontott deszkákból állna össze, csak itt fehérre hangolva. A beton pult megvalósulása megfelelő kivitelező és ár függvénye. Rá kell még találnom a megfelelő mozaikburkolatra és az aukciós oldalon talált székekhez passzoló étkezőasztalra.


A nappali-konyha-étkező összképének rákfenéje a fal-mozaik-bútorok kékjeinek-szürkéinek összehangolása lesz, vagy legalábbis ez az én személyes mumusom, amihez feltétlenül segítségre lesz szükségem....





1 megjegyzés:

  1. Kedves Shanti,

    "A kályha: 2. rész" cimu julius 8-i blog-bejegyzes kommentarjain keresztul kommunikaltunk augusztus-szeptemberben. Idonkent azota is benezek ide kivancsiskodni, latszik, hogy szepen haladnak.

    Peldaul irigyen nezegettem a lepcsojuk melletti erdekes falfulket(?). Mi szerettunk volna valami hasonlot kialakitani a felujitas soran, de ugy tunik nincs ra hely. Pedig egy szep Kovacs Margit-szobrunk van is, ami talan pont ilyenfeleben szeretett volna lakni. Sajnos tovabbra is csak valami polcon lesz majd.

    Mi most kozelitunk az felujitas engedelyezesi tervenek elkeszulesi allapotahoz, s bar iden mar biztosan nem tudjuk benyujtani, talan januarban. A tervezovel eddig meg vagyunk elegedve, bar bevallom, mi semmit sem ertunk ehhez a szakmahoz.

    Elve az alkalommal, hogy legutobb kedvesen emlitette az email kommunkacio lehetoseget, mivel nem talaltam a cimet a blogjaban, a kapcsolatfelvetelhez ideirom a mienket: filagoria kukac yahoo pont com. Szivesn kozultalnank a tapasztalatokrol.

    Tovabbi oromteli epitkezest kivanunk :-)

    VálaszTörlés