2011. július 8., péntek

A kályha: 2. rész

Arra mindenképp jó volt a történeti áttekintés, hogy óhatatlanul inormációt nyertem a cserépkályha működési elvéről, aminek utánajárni ilyen irányú műszaki érdelődés hiányában nem füllött a fogam.

A magamfajta totális laikusok kedvéért: a cserépkályha titka abban rejlik, hogy más fatüzelésű berendezésekkel ellentétben nem igényel folyamatos táplálást, lényege, hogy egy rövid, intenzív felfűtést követően hosszabb időn át adja le a meleget. A kályha belsejében kiépített járatok elősegítik, hogy a hő ne rövid úton távozzon, hanem alaposan átjárja a kályhát, anno is elég volt a cselédnek reggelente jól  befűteni.


Ha már itt tarunk, a cserépkályha - bár ez a módszer tökéletesen gazdaságtalan - többnyire azért épült közvetlenül a fal mellé, hogy egyszeri cselédünk ura megzavarása nélkül, a szoba falán túlról gyújthasson be, amíg amaz másik oldalára fordul hajnaltájt. Egyébként a kályha akkor tölti be tökéletesen funkcióját, ha körbejárható és minden irányba képes meleget sugározni.

A korábbi design-körképet követően – főként kőburkolata miatt - egyre inkább az amerikai verzió vonzott minket, melynek rejtelmeibe jobban beleásva magam fény derült a ’masonry heater’ /vagy ’masonry stove’ hazai megfelelőjére is: ’tömegkálhya’, az eredetihez hívebb verzióban ’téglakályha’ néven fut és - hurrá!- létezik itthon szakavatott kivitelező. 
Tömegkályha elnevezése azért alakulhatott ki, mert ez a kályha kb 2-2.5 tonnát nyom. A cserépkályhához viszonyítva ez az egyik előnye, hiszen tömegénél fogva több hőt képes tárolni, de lássuk a pozitívumokat sorjában:
  • Tehát nem csak a tégla, de a lényegesen több samott beépítése miatt is több hő tárolására képes, hosszabb időn keresztül
  • Nagyon gazdaságos, 80% fölötti hatásfokával a 10-15 kg fa hőjét 16-24 órán át egyenletesen sugározza
  • A tűztér fölött van egy másodlagos, felső égőtér, ahonnan a fából felszabaduló füstök és gázok csak teljes kiégésük után tudnak továbbáramlani, és amely mellesleg megfelelő kialakítás esetén sütőtérként funkcionál: kenyér, hús, pizza, sütemény: remek téli ellfoglaltság!
  • A másodlagos tűztérnek köszönhetően rendkívül tiszta, 2-300 fokkal magasabb hőfokú az égés, nincs károsító savas kicsapódás, füstlerakódás
  • A viszonylag nagy tűzteret megfelelően hozzáférhetővé tévő üvegajtóval van egy kandallóhatás, ugyanakkor a minimális hamu miatt csak 1-2 hetente kell üríteni, így rendkívül tiszta is
  • A szuper-tiszta égés miatt miatt tulajdonképp örök életű, nem szükséges 10-15 évente átrakni
  • 5-6 nap alatt megépíthető, égetett téglából, de tetszőleges burkolattal ellátható, feltéve ha az jó hővezető, illetve kaphat akár egy festett vakolatot is
  • Kell hozzá a megtervezett konstrukció, a pontos méretezés, a jó minőségű tűztér anyagok, a dilatáció kialakitása, megfelelő tömítés a belső mag és a burkolat között, és a  levegő megfelelő helyen, megfelelő mennyiségben történő adagolása.



Mi azt találtuk ki még mindehhez, hogy egy hőcserélő segítségével a padlófűtést is rácsatlakoztatjuk a rendszerre, tehát a kazánnak csak akkor kellene rásegíteni a fűtésre, ha a kályha nincs befűtve vagy nem biztosít kellő hőfokot.
A kiszemelt kivitelező – bár annak híve, hogy a kályha minden külső energiaforrástól független maradjon – megerősítette ennek kivitelezhetőségét és megadta a megfelelő hőcserélő rendszer kritériumait és beszerzésének forrását.

Ami a külsőt illeti, még mindig nem kiforrott a dolog a környező burkolatok véglegesítésének hiányában. Szép és hangulatos simán a tégla, de egyelőre valahogy nem passzol.  Így elkezdtünk azután nyomozni, hogy fizikai tulajdonságok tekintetében mely kövek alkalmasak a feladatra. Eredetileg jellemzően szappankövet használnak hozzá, de ez itthon nem fellelhető, illetve bár lenne olyan forgalmazó, aki beszerezné, nem szívesen használnék ennyire idegen anyagot. Az egyik kedvenc ’kőboltom’-ban azt mondták, a kígyókőről tudják, hogy jó hővezető, ezt ajánlják, de ez sem hazai portéka. Ugyanitt találtam egy érdekes bazalt felületet, mely bár török, Badacsony környékének bazaltvulkanikus tanuhegyei között csak kell találjunk hazai változatot.
Az inputokkal felvértezve engedtem kövtekező vidéki munka-túrájára férjemet, melynek során az egyik hazai nemzeti park szakértőjét kérdezte meg a témáról. Megtudtuk, hogy a szappankő és a kígyókő maximum népnyelvi fordulatok lehetnek, így nem született róluk hivatalos álláspont. A bazalt viszont igen, jó hővezető, tehát megfelelhet a célnak. Egy gyors böngészésből megtudtam, hogy a márvány hővezetési tényezői is megegyeznek a bazaltéval, ha valóban megfelel, mindenesetre nagyobb színválasztékot enged...

Nekem az egyszerűség jegyében azért mégis tetszik a simán vakolt-festett változat. Érdekes lehet, de utána kellene néznem, hogy a márvány hatásra hajazó, de annál bizonyára jóval kedvezőb árfekvésű velencei stukkó festés lélegzik-e eléggé ide, de a Farrow & Ball öko-festékei biztosan megfelelnek a célra.


Hát innen haladunk tovább, illetve következik a kínálat feltérképezése, ugyanis 1-1,5 cm vastagságot bír el a kályha, indulhat a burkolólap- és festékkutatás.

7 megjegyzés:

  1. Erdeklodessel olvastuk a Celotti-villa felujitasanak eddigi tortenetet. Nehany hete mi is vettunk egy kellemes, meg eredeti kinezetu, de szinten alapos felujitasra varo regi hazat, mindossze nehany szaz meterre az Onoketol. Jartunk is arrafele, remelve, hogy mar lathato valami a folyamatban levo epitkezesukbol, de egyelore nagy nyugalom es csend honolt a kornyeken... Szimpatikus a blogbol erzekelheto elokeszito kutatas, stiluskereses. Sok sikert a folytatashoz!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönjük. Milyen izgalmas, itt "találkozni" leendő szomszédainkkal! Mikor lesz a felújítás?
    A nagy tervezésben el is hanyagoltam a blogot, de nagyon igyekszem folytatni. Ugyanis nálunk jövő héten kezdik a kivitelezést, és a leadandó anyagok kapcsán derült ki, hogy mennyi minden szorul még véglegesítésre.

    VálaszTörlés
  3. Mi meg csak az tervezo epitesz kivalasztasanal tartunk. Nem muemlek ugyan amit vettunk, de helyi vedettsegu, es ez a tenyezo - ami a kivalasztasnal persze pozitivum, hiszen kellemes kinezetu a haz - az engedelyeztetest biztosan macerasabba teszi. Jo, ha tavaszra lesz engedelyunk. Sok sikert a epitkezesukhez!

    VálaszTörlés
  4. Izgalmas, szívesen hallanék az Önöknél zajló fejleménykeről. És persze ha bármiben tudok segíteni...emailen is elérhető vagyok.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Shanti,

    "A kályha: 2. rész" cimu julius 8-i blog-bejegyzes kommentarjain keresztul kommunikaltunk augusztus-szeptemberben. Idonkent azota is benezek ide kivancsiskodni, latszik, hogy szepen haladnak.

    Peldaul irigyen nezegettem a lepcsojuk melletti erdekes falfulket(?). Mi szerettunk volna valami hasonlot kialakitani a felujitas soran, de ugy tunik nincs ra hely. Pedig egy szep Kovacs Margit-szobrunk van is, ami talan pont ilyenfeleben szeretett volna lakni. Sajnos tovabbra is csak valami polcon lesz majd.

    Mi most kozelitunk az felujitas engedelyezesi tervenek elkeszulesi allapotahoz, s bar iden mar biztosan nem tudjuk benyujtani, talan januarban. A tervezovel eddig meg vagyunk elegedve, bar bevallom, mi semmit sem ertunk ehhez a szakmahoz.

    Elve az alkalommal, hogy legutobb kedvesen emlitette az email kommunkacio lehetoseget, mivel nem talaltam a cimet a blogjaban, a kapcsolatfelvetelhez ideirom a mienket: filagoria kukac yahoo pont com. Szivesn kozultalnank a tapasztalatokrol.

    Tovabbi oromteli epitkezest kivanunk :-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Shanti!
    Teljesen véletlenül bukkantam rá blogjára, elsőre erre a bejegyzésére, de épp volt időm, és lényegében végigolvastam az egészet. Téglakályha témakörben vagyok "szakmabeli", és szeretném megerősíteni, amit a választott kivitelezőről említ, az én véleményem is az, hogy az ilyen egyedi, fafűtésű kályha legfőbb érdeme, hogy független minden más energiaforrástól, civilizációs technikai összefüggéstől. És úgy gondolom, ezáltal is biztosítja azt az alapvető biztonságot, amit az "otthon melege" jelent. Hogy bármilyen extrém körülmények között is megbízható, lehet rá számítani, mint az anyánk támogatására, szeretetére.
    Tudom, hogy vannak nem elektronikus biztonsági szerkezetek, amiket be kell építeni, hogy a kályhán átvezetett vizet ha leáll a keringetés (áramszünet vagy áramprobléma a házban) ne forralja fel, igen ám, de ezek azt nem hozzák, hogy tovább is lehessen fűteni a kályhát. (Ahhoz a továbbra sem keringetett rendszerből le kell ereszteni a vizet, hogy tovább lehessen a kályhában fűteni, tényleg extrém helyzetben, ha akár több napig nincs áram a keringetéshez.) Nem rémisztgetni akarom, de szerintem ha ilyen alaposan gondolkodik esztétikai kérdésekben, akkor talán ezen is lehetne még kicsit filózni, és úgy eldönteni. Félve teszem még hozzá, hogy már tényleg filozófiai kérdéskör, hogy a 'tűz' és a 'víz' két elemi ellentét, amik egybe foglalása egy komoly belegondolást szerintem megér.
    Nagyon tetszik a blogja, gondolom így egyszerre elég töményen a személyiségéről, gondolkodásmódjáról is érvényes képet alkothattam, ismeretlenül is, ami szintén szimpatikus számomra. Nem találtam email címet, ahova személyesebben írhatnék, úgyhogy ide írom még valahogy.
    Csak pár napja volt, hogy a párom azzal az ötletével jött, hogy különböző okok és tapasztalatok alapján a téglakályhákban, tömegkályhákban a téglán és fehér felületeken kívül kövekben (azaz mészkő, márvány, bazalt, amúgy még a tufa is játszik) lehetne gondolkodni, erre a blogjában erről olvasok. (Ja igen, a szappankő "zsírkő" néven fut inkább nálunk, észak-nyugat-európai országokban, most lusta vagyok kikeresni, de szerintem a Jotul norvég cégnél is használják kályhákra, és én is beleszerettem mint anyagba, valamelyik Construmán élőben is megláthattam, érinthettem. Ahhoz hasonlóan nagy élmény volt számomra, mint a természetes pala, beleszerettem első látásra...) Világos antikolt, koptatott mészkő burkolatban esetleg ajánlanám magunkat is, lényegében a hazai süttői mészkővel "műveljük", és egyedi megrendelésre főleg, kis kapacitással csak, de ebben ugyanúgy az egyéni elképzeléseket valósítjuk meg, mint más munkáinkban is, állítólag egészen jó áron. Ezt azért gondoltam még, hogy megírom, hogy hátha ezáltal tudunk segíteni az álmaik, terveik megvalósításában, szóval ne értsen félre semmiképpen. A további személyes gondolataimat és írnivalómat itt nem folytatom. (És elnézést a terjedelemért, én sms-módban nem vagyok képes fogalmazni, írni...)
    Minden jót, és sikeres felújítást kívánok!
    Orsolya (Tűzfészek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsolya!
      Elnézést, de csak most láttam hozzászólását, melyet ezúton köszönök. Ha azóta is ránézett a blogra, talán látta hogy azóta elkészült a kályhánk, és megtörtént a hőcserélő beszerelése is. Megértem az álláspontját, és tiszteletben tartom a véleményét és érzelmeit. Szerencsére sikerült egy olyan patkót találni, amelyet minden érintett jó szívvel ajánlott és a kályhás is biztonsággal mert vállalni. A gépésznek is akadtak fenntartásai a beépítést illetően, mi mégis szeretnénk azt hinni, hogy ez csak egy itthon új és szokatlan módszer és ezért van, hogy mindenki törekszik inkább a biztonságra. Ezt az eljárást nyugatabbra fekvő országokban ugyanis hosszú évtizedek óta alkalmazzák sikerrel. Ha jól belegondolunk a radiátorban keringetett víz is áttételesen tűzzel van kölcsönhatásban, ha nem is a szó szoros értelemében.
      Gratulálok a honlapjukhoz, nagyon színvonalas és valóban szépek a kandallóik. A modernek is :)
      Üdvözlettel,
      Ági

      Törlés