2012. december 26., szerda

Boldog Karácsony - kályhával

21-én plafonig pakolt kocsival és két gyerekkel érkeztem a házhoz (a harmadik gyermek, apuka, valamint a kutya már nem fértek be, így külön érkeztek később). A gépész lerohant a hírrel, hogy az építésvezető még alkatrészekért futkos, ő nem vár tovább, így gázbekötés nem lesz.


A házba érve az a látvány fogadott, hogy a heti munkálatok során nemigen sikerült betartani a kérést, miszerint senki ne lépjen utcai cipőben a házba - becuccolás előtt kezdhetek újra takarítani egy összemászkált és nem épp 'túlfűtött' házban. Ezek után nem voltam rest tárcsázni a generálkivitelező cég fejét: lenne olyan jó konstruktíve beavatkozni, mert eddig tűrtem, de most besokalltam. Amit sikerült sebtiben még összehozni: szent ígéret, hogy 27-ére odavarászolnak gépészt, e-onos területgazdát és gázóra szerelő alvállalkozót és bekötik a gázt.
A ház ura érkezésekor megnyugtatott: a középső szinten és a hálóban viszonylag jó idő van, fürdeni át tudunk menni apósomhoz, fussunk neki békében az ünnepeknek.
A lassan már szokásos nagytakarítást követően berendezkedtünk hát, és nekifutottunk a karácsonyi előkészületeknek.
A sok csomag mellett az ünnepi dekoráció nagy része otthon maradt, mivel azonban a ház olyan gyönyörű, az a kevés is megtette, amivel rendelkeztünk.



Részemről emlékeztettem magam, hogy otthon is szoktam hideg vízben zuhanyozni, a gyerekeknek pedig kölcsönöztünk a helyi mosodából egy nagy méretű lavort, amibe vízet forraltunk reggelenként, így őket sem kellett fürdőbe ingáztatni.


Mivel a következő napokban a családfő komolyan vette a tűz őrzésére vonatkozó ősi kötelezettségét, újraolvasta az instrukciókat, és becsülettel fűtötte a kályhát - eleinte még éjjel is - az eredmény az lett, hogy a negyedik nap környékén a kályha uralta középső szinten és a kémény miatt a háló emeletén is stabil 20-23 C van. A kályha így 24h-ban fűti a tartályt, a vízet viszont csak reggelenként eresztjük a rendszerbe, így a 40 C-os vízben lehet zuhanyozni, és az 1000l-es tartály következtében ebből mindenkinek jut is!
Egyedül a gyerekek szintje 13C-os még csak, nem is erőlködtünk a felfűtésével, így az egyelőre üzemen kívül van, de az ünnepi hangulathoz máskor is hozzátartozik, hogy a nappali egyben játszótér is, a hálóban is kényelmesen elférünk öten, tehát egyelőre így is remekül megvagyunk: a kályha ténylegesen megmentette az ünnepeket.


 Sokszor megkövetem gondolatban a kályhást, aki ellen bevallom: kicsit feltüzelt annak idején az építésvezetőnk: "nem szép a kőművesmunka, nincs a szerkezetben semmi különös". Eléggé bosszantott ez akkor, mert tényleg körüljártuk alaposan az egész tömegkályha-kérdést és nagyon hittünk az intézményében. Így viszont egy időre elbizonytalanodtunk ugyan, de a kályha előbb leírt teljesítménye azt hiszem magáért beszél, és mi a látványát is nagyon szeretjük. Szép a régi téglák rusztikus élfelülete a minimál formával, és jó ötlet volt a spotmegvilágítás is. Még hátra van a sütési funkció próbája, de egész nap és persze különösen este nagyon jó mellette ücsörögni, beszélgetni, olvasgatni. Meg is erősödött bennünk többek között az az elhatározás, hogy nem lesz TV a házban.

Az első itteni karácsonyfánk már az
ajándékok zömétől megfosztva a készülő
bútorzat hiányában még üres beugróban
Az év utolsó napjaiban még befejeződnek az asztalosmunkák és reméljük a gépészet is, de tulajdonképpen már nem is számít, mert mi így ahogy van is nagyon boldogok vagyunk a házban, imádjuk minden részletét, egy kisebb sebesülés után a legkisebb gyerek is hamar belejött a lépcsőzésbe és a fiam december 31-ei születésnapját követően is van még itt egy újabb hetünk sokat beszélgetni, társasozni, sétákat tenni, olvasni-melegedni a kályha mellett- amiket otthon sokkal kevésbé művelnénk. Hát erre volt jó ez az egész!

Beleszerettem, de kicsit tartottam a kétrészes mid century kanapé
fura formájától és attól, hogy az eredeti türkiz műbőr kárpit után
 hogy fog megváltozni a karaktere a kéderes-natúr új ruhától
- de nagyon szeretjük!
Véletlenül egész jól passzol a berendezéshez a Jézuska egyik
szerzeménye: a régi fa és réz sakkasztal.

Továbbra is kedvencem az ágyunk, most még a három
poronty ideiglenes fekhelyével körbevéve. Az ágy
mögötti fal sorsa egy következő bejegyzés témája! 
A tapétaajtókról időközben lekerült a tapéta a terv
szerint - most már látom, hogy vissza kell kerüljön
A beépített könyvespolc egyelőre ruhatárként
funkcionál és néhány eleme még beépítésre vár,
 a szemközti tapétaajtós gardróbszekrények
polcaival együtt.   
A meggybordó komódba még nem épült be a
csaptelep, hiányzik még a tükör és a vitrázs, a
cirkót takaró apácarács, de a fürdőt máris imádjuk
Az étkezőasztal régi álmomat váltotta valóra: bár egyelőre
ideiglenes lappal és nem a végleges helyén van: elképesztő
méretei odavonzzák a családot és mindenkinek jut hely saját
tevékenységére - csak ajánlani tudom!
A konyha frontjai és felső elemei remélem a héten
érkznek az étkezőasztal lapjával együtt.




3 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy milyen sűrűn jársz a blogra, de mindenképp írnom kell. A szizál szőnyeg utáni kutatásom eredményeként tévedtem az oldaladra, ami teljesen lenyűgözött. Őszintén szólva az én szívemet is rabul ejtette (volna) ez a villa. Nem találok olyat, ami ne tetszene, még az oszlop is, úgyhogy állandó vendégként jelen leszek legalább virtuálisan, ha már másképp nem megy :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen és nagyon szívesen látunk máskor is! :)

      Törlés